Du kan även göra dina beställningar via telefon.
08-612 70 40
För att dina möbler skall få så lång livslängd som möjligt, krävs det att du tar hand om dem pa ett lämpligt sätt. I många fall räcker det att bara tänka till lite, som att du förstås inte bör ställa möbler anpassade for inomhusbruk ute. Då både solljus och den fuktiga nattlukten kan skada dessa. För hög värme kan också skada möblerna, tänk därför på att inte ställa de för nära ett element samt att du använder grytunderlägg etc.
Eftersom fukt och trä inte går så bra tillsammans, är det också viktigt att du snabbt torkar upp om råkar spilla någon vätska. Det kan vara en bra idé att emellanåt kontrollera att skruvar och övriga beslag är ordentligt åtdragna.
Oljebehandlat trä tål både värme, vatten, alkohol och andra vätskar tämligen bra om det utätts i normala proportioner. Det är dock att rekomendera att man underhåller ytan någon gång om året med en torkande olja (möbelolja t.ex.). Tänk på att när du gnider in oljan så gör du det i samma riktning som träfibrerna ligger. Sedan kan du slipa av bordet med fint sand papper och sedan torka med en torr trasa, detta inom 15 minuter efter att det oljats in. Det tar sedan ett par dagar innan ytan torkat heIt.
Om du har fått fläckar på den oljade ytan tas detta bort med lile diskmedel löst i vatten, om inte detta fungerar provar du lite lacknafta, eller I värsta fall slippapper. tänk på att använda en torr, mjuk torkduk, så att den gamla upplösta oljan absorberas. Innan ytan har torkat slipar du den (se ovan), sedan oljar du in det behandlade området. OBS.
Tänk på att torkdukar etc. som använts till de har ändamålen kan självantända. Det är därför viktigt att de dränks i vatten och slås in i aluminiumfolie innan de kastas. (spola inte ner i toaletten)
Klarlackat trä är trä som har behandlats med en genomskinlig lack, antingen som en boning eller mera fyllig.
För underhåll är det bra om man torkar av ytan med en rengöringsduk, även här är det bra om man putsar i fibrernas riktning, då små dammkorn ibland kan repa ytan och på detta sätt syns reporna minst.
Plastdukar utan skyddande textil på baksidan får inte placeras på klarlackade ytor emedan de två ytorna kan fastna i varandra och ytan skadas.
Vatten ska undvikas om ytan är behandlad med cellulosalack, och även på äldre bonade lackytor, då vatten lätt tränger in och kan bilda sprickor I lacken. Ett silikonfritt möbelvårdsmedel är då en bättre ide. Tänk på att aldrig hålla medlet direkt på möbeln utan istället på själva putsduken.
Rotting år ett miljövänligt naturmaterial. Den består av flätade delar som framställs från vissa palmarter. Rotting i sits och rygg bidrar till god komfort och avlastar kroppen jämnt och följsamt.
Rotting är mycket starkt men torkar med tiden och blir då sprödare och torrare. Detta medför att rottingen kan knäckas under hög belastning och bör därför fuktas regelbundet.
Vi rekommenderar att rottingen fuktas c:a 1 gång per månad, särskilt under vintertid då inneluften blir torrare.
Förslagsvis kan man använda en lösning av c:a 3 matskedar tvål flingor upplöst i 1 liter vatten och spraya på baksidan av rottingen. Undvik att blöta ner övriga trädetaljer på sits och rygg.
Rottingen tillverkas av långa fibrer, ibland får man klippa bort mindre uppstickande fibrer, som annars kan fastna i kläderna.
Tänk även på att aldrig punktbelasta stolen exempelvis genom att stå på sitsen.
Sköter du din stol. Så har du glädje av den i många år framöver.
Om du har fått skador som slagmärken, repor, värmeskador m.m ska möbeln lämnas in hos en fackman för renovering, detta är ingenting man kan göra något åt själv.
För rengöring av dessa ytor kan man använda lite diskmedel löst i vatten, se bara till så det inte innehåller ammoniak.
På färglackerade ytor rekomenderas inte något möbelvårdsmedel eller rengöringsmedel med ammoniak i. Inte heller lösningsmedel som T-röd, aceton och thinner, då dessa kan lösa upp färgen. Istallet kan man först damma av ytan med en dammduk, sedan fukttorka med lite diskmedelslösning (torka torrt efter det).
Stålull, skurpulver och andra starka/repande rengöringsmedel rekomenderas inte då de lätt kan skada ytan på flera möbler. Hur mycket en träyta tål varierar mycket och beror forstås på vad det är för träslag och vilken ytbehandling den har.
Tänk på att vissa Ijusa ytor och särskillt vita är känsliga för färgämnen som finns i vanliga livsmedel som kaffe, rödvin och läsk.